Jeg er en av dem som egentlig later som om Star Wars' prequels-triologi ikke eksisterer. Om jeg skulle introdusere Star Wars-universet for noen, ville jeg aldri startet med The Phantom Menace. Hele poenget forsvinner med å se de første episodene før de originale filmene. Konfrontasjonen mellom Luke og Darth Vader i The Empire Strikes Back (Irvin Kershner, 1980) blir for eksempel ikke det samme om man kjenner alle detaljene i forveien. Men det er uansett vanskelig å være fullstendig uviten i denne scenen. Den er såpass ikonisk at det skal godt gjøres å gå 20 år uten å få med seg den, det enten være via referanser eller parodier. Nei, jeg sverger til den originale trilogien.
Jeg merker at jo mer jeg tenker på The Phantom Menace, desto mer får jeg lyst til å fokusere på fansen og deres intense følelser og engasjement i denne serien. Det virker som om George Lucas tviholder på sine oppfatninger av hva serien bør være, i motsetning til å blidgjøre fansen for alle mulige ønsker (noe som uansett er en umulighet). Selv forstår jeg ikke helt hva han vil med The Phantom Menace, og jeg blir bare enda mer forvirret av å høre på han her. For eksempel syntes jeg dukke-Yoda funker mye bedre enn den animerte versjonen, jeg forstår ikke historien mellom Padamé og Anakin og aldersforskjellen mellom dem, eller hvorfor må "Kraften" avsløres som midichlorians, mikroskopisk liv som lever i blodet? Mye av magien forsvinner i alle detaljene man egentlig ikke vil vite om.
Den beste av de nyeste filmene er den tredje episoden, Revenge of the Sith (George Lucas, 2005). Jeg klarer ikke å sitte upåvirket når ordre 66 blir utført. Jeg blir også litt revet med under konfrontasjonen mellom Obi-Wan Kenobi og Darth Vader, at de kjenner hverandres kampstrategi for godt og Obi-Wans frustrasjon mot slutten. Ikke det at Lucas har jobbet så fryktelig bra med å skildre vennskapet deres. Men var det noe jeg mistet hjertet fullstendig til, er det Varactylen, Boga, som Obi-Wan rir på. Jeg håper inderlig at disse skapningene er tilgjengelige som kjæledyr på spill, for... ja, jeg vil ha en.
Jeg har for eksempel verken tenkt mye over viktigheten av hvem som skyter først i den scenen eller forstått nødvendigheten med å redigere det. Det var en lyspære som gikk på da en i dokumentaren beskrev Solo som en potensiell farlig person. Han var kriminell og drepte andre for å komme seg ut av problemer, og scenen forsterket følelsen av at man aldri kunne vite helt hvor de har ham. Men denne tolkningen forsvinner når Greedo skyter først, da blir det heller selvforsvar etc, noe som gjør det hele snillere.
Det jeg reagerte mest på da jeg så dokumentaren, var hatet mot stakkars George Lucas. Spesielt South Park var nådeløse. Jeg har ikke helt klart å bli kvitt de bildene i hodet enda... Jeg kan faktisk forstå Lucas' ønske om å ta kontroll over sitt eget verk, og jo mer press han får, desto hardere vil han holde fast til sin egen visjon. Men jeg lurer på om han opprinnelig hører hjemme på teknologilaben istedenfor i regissørstolen. Han har jo pushet teknologien framover i alle filmene sine, og setter kanskje fortellerrammene innenfor disse premissene (og at de nye filmene kanskje lider av dette). Mens de første filmene er fylt av mer voldsomhet og komikk i fortellingsformen, er de nyeste så fokusert på detaljer at de blir helt monotone - de gamle filmene klarte seg for eksempel helt fint med bare å fekte litt med lightsabere, mens de nyeste er full av koreografi at det virker totalt blodfattig (selv om jeg forstår at det liksom er fra jedienes "glansdager").
Når det kommer til markedsføringen til serien, vet jeg ikke hvem som er verst: George Lucas eller Walt Disney? I dokumentaren snakker de om hvordan Lucas forandret markedsføringen, men mener de hovedsakelig da de ikke hadde midler nok til å tilfredsstille alle etterspørslene? Disney regnes vel som en av de første som gjorde dette uansett. Man kan jo hate systemet så mye man vil. Jeg vet iallfall veldig godt med meg selv at hvis jeg hadde snublet over et 70-talls vintage sengesett av Star Wars, så hadde jeg kjøpt det. Og garantert regnet det som en av de beste investeringene jeg noensinne har gjort. Det passer vel ganske greit for meg som har en nerdefetisj også. Build it and they will come.
Man finner helt sinnsykt mange Star Wars-props og gjenstander i diverse filmer og TV-serier; her i filmen 17 Again (Burr Steers, 2009), TV-seriene The Big Bang Theory og Chuck. Det beste rommet jeg har sett, tror jeg er barnerommet i filmen Poltergeist (Tobe Hooper, 1982). Det er sikkert mange andre gode eksempler på dette, men det kommer jeg ikke på noe.
Det jeg syns er litt interessant er om det er bevisst plassert inn som reklame, eller som en del av stereotyperi (nerden), eller er det bare et tegn på hvor stor franchisen egentlig er? Jeg har ikke noe forhold til Star Wars-leker fra barndommen, og jeg aner ikke hvor populært det var her på 80-tallet. Jeg er født i 1988 og er det noe jeg først husker av spillefilmer jeg så da jeg var liten, er det egentlig Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (Steven Speilberg, 1981).
Til syvende og sist vil jeg vel egentlig bare sette litt pris på estetikken i disse filmene. Jeg har aldri hatt noen spesiell sans for sci fi-filmer med en slik voldsom beundring, men etter å ha sittet gjennom Blade Runner (Ridley Scott, 1982) og THX 1138 (George Lucas, 1971) nylig, har jeg lagt mer merke til det visuelle framfor å analysere historien som blir fortalt. Jeg har jo et emne på studiet mitt nå som handler om filmlyd, fjernsynslyd, lyd generelt, og leksene våre er alltid at vi må lytte mer. Så nå googler jeg til tider hva som ligger bak de særegne lydene i Star Wars-universet; på forrige forelesning fikk jeg vite at lyden til de elektriske torturstakene i THX 1138 kan regnes som "starten" på Star Wars' lightsaber. I frykt for å låte ordentlig selvgod nå, må jeg si at jeg elsker utdannelsen min til tider altså.

Det er litt ille at jeg ikke føler med eller blir glad i den yngre Obi-Wan før dette øyeblikket. Og det er jo ganske heartbreaking igrunn. Da jeg nylig så The Phantom Menace på kino, lurte jeg på om filmen kanskje hadde vært bedre om man fokuserte mer på ham og hans motvilje til å ta med seg Anakin Skywalker. Istedenfor har han fått i oppgave å sutre over alle de patetiske skapningene de må slepe på. Men om de hadde fokusert mer på forholdet mellom Obi-Wan og Anakin som utvikler seg gjennom de nye filmene, hadde klimakset vært ti ganger mer emosjonelt og episk.

Jeg elsker denne utsikten. Jeg skulle gjerne hatt det sånn utenfor huset mitt.



Jeg liker fargene i disse bildene! Jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg ville si det var for at jeg får en varm følelse av bildene og fargene, men blått og grønt pleier vel ikke å assosieres med varme akkurat. Kanskje det kommer av at dette er naturbildene til filmene, mens de ellers forholder seg ute i rommet, som virker nakent, kjølig og uendelig. Det blir vel den typiske menneskets natur mot maskinens teknologi-tolkningen.



Ah, det er noen fantastiske filmer altså. Bildene er så utrolige, musikken er genial og så har vi tidenes antihelt med Han Solo! Det er litt sært at alle ser ut til å foretrekke Han Solo framfor ultragode Luke Skywalker, men det kan kanskje gå under det med at helten noen ganger blir mindre interessant enn skurkene. Hva som motiverer de mer komplekse karakterene fascinerer mye mer enn de som bare vil bevare freden og rettferdigheten. I en ganske klassisk Hollywood-film hvor karakterenes moral blir framstilt som enten hvit (god) eller svart (ond), beveger Han Solo seg midt i mellom disse to. Skal jeg være så banal å påpeke at Darth Vader og Darth Sidious er kledd i svart, mens Luke og Leia vandrer rundt i sine hvite kreasjoner, har Han både svart og hvit i sin klesdrakt? Javisst.
Jeg kan tydeligvis snakke om disse filmene i evigheter, og det har jeg også gjort nå. Så jeg skal forsøke å runde av og få krabbet meg til sengs. Men først vil jeg legge til denne låta; jeg har ikke snakket om ewoks i det hele tatt, og det får så være. Jeg regner med at det blir mer Star Wars-blogging framover nå uansett. Så for å bli ultracheesy nå, og det burde jeg siden det er nerdete, 80-talls-ish og en høflighetsfrase i dette universet, avslutter jeg dette innlegget med å si: May the force be with you. Natta.