onsdag 4. februar 2009

Vampyr! Blodsugende lik i litteratur og tradisjon/ Sleep all day, party all night, never grow old, never die!

Jeg gjentar "i litteratur og tradisjon".
Jeg skal prøve å skrive en anmeldelse av boken, men hvordan kan jeg lage en seriøs en? Forfatteren er folklorist og boken er ikke av fiksjon. Det er enklere å kommentere en fiktiv bok enn det er med faktabøker. Jeg har ikke kunnskap til å si om dette er bra eller dårlig. Det var først i denne boken at jeg brått fikk vite at å vurdere Dracula ut fra Vlad Tepes er feil. Likevel, Arnfinn Pettersen er herlig sarkastisk og ironisk:
Favoritten: "Filmen [Bram Stoker's Dracula: Love Never Dies (1992)] flommer så til de grader over av erotiske allusjoner at den nærmest fremstår som porno med klærne på."
Det later på den andre siden som at han liker min yndling av vampyrfilmer; The Lost Boys (1987)! ANBEFALES! Som Pettersen sier; vampyrfilmer skal være gøy! For det første er det tittelen; tatt fra Peter Pan-eventyret, og "never grow up"? For det andre er Kiefer Sutherland diggbar som vampyr, og for det tredje; noen herlige mini-Ramboes er heltene! Det er herlig humor, fæl 80-talls musikk, og filmens kjekkas (Jason Patric) er en George Michael-look-a-like!!:) Da jeg så den, trodde jeg ærligtalt at den skulle være fullstendig ræva, men så ble det en vampyr-yndling!

Vampyr! er en ganske kul bok. Ikke akkurat lettlest for min del; det er et godt språk, men for mye informasjon at jeg må ta et par dagers pauser fra boken. Den er ikke på 200 sider en gang! Men det er masse av underholdning, freaky facts du egentlig ikke vil vite (som nedbrytningsprosessen til menneskelik, vampyrpanikker, etc.) og syke hendelser fra real life (som sinnsyke prester på 70-tallet (!!) som skal drepe vampyrer). Utgaven jeg leste, er 2. utgaven fra 2007; og verken True Blood, Twilight, The Historian eller La den rette komme inn blir nevnt (?!), men det er plenty med annet!:) Jeg kan vel trygt si at jeg vet et og annet (om ikke det meste) om vampyrer nå;)

- Takk for julegaven, N.

1 kommentar:

Anniken sa...

Ja, Chuck har bare en sånn aura rundt seg, spør du meg! Er umulig å ikke like han uansett hvor dust han er, lissom xD